חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

ניתוח לטיפול ב"חזה אויר" (פנאומותורקס)

פורסם: 04.10.21 | עודכן: 17.10.21

 

מהו חזה אויר?
חזה אויר הינו מצב רפואי ששכיח בעיקר בגיל ההתבגרות, יותר אצל נערים מאשר אצל נערות, ומאופיין לרוב בהופעת כאב פתאומי בחזה המלווה לעיתים בקושי בנשימה עמוקה. מצב זה הינו מצב העלול להיות מסוכן בו מתבצעת כניסת אויר לתוך חלל בית החזה אשר עלולה להביא להתמוטטות הריאה. התסמינים כאמור הינם כאבים בחזה, קושי בנשימה עמוקה, ולעיתים גם קוצר נשימה.לרוב הכאבים מתחילים בפתאומיות ויש לפנות בדחיפות לרופא. צילום חזה ידגים "נפילה" של הריאה כתוצאה מכניסת אויר לבית החזה.

מהן הסיבות לחזה אויר?
הסיבה השכיחה ביותר לחזה אויר אצל נערים ונערות הינה "פיצוץ" של בולות קטנות הנמצאות בפסגה של הריאה, מסיבה לא ברורה. לעיתים קיימת מחלת ריאות קיימת או בעיה רפואית אחרת שהביאה לכך.

מהו הטיפול?
הטיפול המיידי והראשוני הינו מסיכת חמצן ולעיתים גם החדרת נקז חזה לצורך ניקוז האויר והשגחה באשפוז עד הדגמת התפשטות טובה של הריאה. במצבים מסויימים יש צורך בניתוח.

מה כולל הניתוח?
ניתוח לטיפול בחזה אויר מתבצע כאשר יש אירוע חוזר של חזה אויר, כאשר הריאה לא מתפשטת למרות נקז חזה, או עדות בהדמיה להימצאות של בולות, למשל.

הניתוח מתבצע בגישה זעיר פולשנית (תורקוסקופית)- על ידי ביצוע שלושה חתכים זעירים בצידי בית החזה, דרכם נסקרת הריאה ונכרתות הבולות בפסגת הריאה, וכן מתבצע פלאורודזיס (שפשוף רקמת הפלאורה העוטפת את בית החזה). לאחר הניתוח, הסיכון לאירוע חוזר של חזה אויר פוחת משמעותית והמטופל יכול לחזור לשגרת חיים רגילה בתוך מספר שבועות מן הניתוח.

 

 

 

ד"ר דרגן קרברושיץ' הוא מנהל המחלקה הכירורגית במרכז שניידר

ד"ר יעל דרזניק היא רופאה מומחית בכירורגיית ילדים במחלקה הכירורגית במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד