חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

תפנית היסטורית במאבק בסוכרת נעורים: מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר את תרופה המיועדת לעיכוב הופעת סוכרת מסוג 1

בשנה שעברה החל מרכז שניידר במחקר שבמסגרתו ניתן לנבא בבדיקת דם פשוטה את הסיכון להתפתחות עתידית של סוכרת מסוג 1 בוודאות של כ-85%. האבחון המוקדם צפוי להוריד את אחוז התחלואה הקשה בחמצת מטבולית סוכרתי ושימוש בתרופה יעכב את הופעת סוכרת מסוג 1 בקרב ילדים אלו
פורסם: 05.12.22 | עודכן: 29.12.22

מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר את תרופת הלטפליזומב (Tzield) המיועדת לעיכוב הופעת סוכרת מסוג 1. אישור התרופה מהווה שלב נוסף בהתקדמות המחקר הרפואי בתחום הסוכרת ששוקד מזה שנים רבות בניסיון להבין את המחלה והגורמים לה, על מנת לאפשר טיפולים חדשניים, כגון: הלבלב המלאכותי, וכן לבחון טיפולים מניעתיים, וכאלו שמטרתם לדחות את התפרצות המחלה.

בשנה שעברה החל במרכז שניידר לרפואת ילדים בשיתוף עם מרכזי בריאות הילד ומרפאות הקהילה מקבוצת כללית, מחקר בהובלת פרופ' משה פיליפ, ודר' טל אורון מהמכון לסוכרת ואנדוקרינולוגיה בשיתוף עם פרופ' אבנר כהן ממערך הקהילה, במסגרתו ניתן לנבא בבדיקת דם פשוטה את הסיכון להתפתחות עתידית של סוכרת מסוג 1 בוודאות של כ-85%. האבחון המוקדם צפוי להוריד את אחוז התחלואה הקשה בחמצת מטבולית סוכרתית- DKA אל מתחת ל5%, בעוד שכיום 40% מהמאובחנים בסוכרת מידי שנה מגיעים למרכז שניידר עם במצב מסכן חיים זה. מצב זה מתבטא בבחילות והקאות, צמא מוגבר וריבוי שתן, כאבי בטן, קוצר נשימה ולעיתים אף באבדן הכרה. זהו מצב בעל השפעות ארוכות טווח כגון ירידה באיזון המטבולי, עליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ופגיעה בתפקודים הקוגנטיביים.

המשמעות המרכזית של האבחון המוקדם נעוצה ביכולת למנוע בזמן אבחון הסוכרת את הופעת החמצת המטבולית, המסכנת את חיי הלוקים בה וגורמת לסיבוכים ארוכי טווח, תחלואה קשה ואשפוזים. בילדים שיימצאו כבעלי סיכון לחלות בסוכרת אחוז החמצת המטבולית הסוכרתית באבחון המחלה צפוי לרדת אל מתחת ל- 5%. הבדיקה מיועדת לגילאי 9 חודשים עד שנה וחצי, והיא  נעשית ביחד עם ספירת הדם המבוצעת ממילא בגיל זה וללא צורך בדקירה נוספת. בעוד מספר חודשים הבדיקה תורחב לילדים עד גיל 5 שנים. הבדיקה מבוצעת באמצעות טכנולוגיה חדשנית מבוססת PCR המאתרת נוגדנים כנגד הלבלב באמצעות כמות דם קטנה במיוחד.

מאז פתיחת המחקר ועד היום נפתחו 29 מרפאות ייעודיות למחקר ברחבי הארץ, עם קרוב ל-160 אנשי צוות במרפאות הקהילה העוסקים בפרויקט, במטרה להתרחב למוקדים נוספים. עד היום נעשתה בדיקת נוגדנים ל-כ- 2500 ילדים, כאשר ל-10 מהם התגלו נוגדנים חיוביים כנגד הלבלב, והם הועברו למעקב במרכז שניידר ובמרכזי סוכרת נוספים המשתתפים במחקר הפרוסים ברחבי הארץ, ביניהם: תל השומר, איכילוב, סורוקה, רמב"ם, העמק והדסה עין כרם. המרכזים נותנים מענה לילדים הנמצאים בסיכון לפתח סוכרת נעורים ולבני משפחותיהם, מבצעים הדרכות, ניטור לגילוי סימני הסוכרת, הערכת דחק ועזרה פסיכו סוציאלית להורים.
 
לדברי פרופ' פיליפ, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר: "הפוטנציאל של התרופה לעכב את האבחנה הקלינית של סוכרת מסוג 1 עשוי לספק לחולים 3 שנים בממוצע ללא העומס, הסיכונים והסיבוכים הכרוכים במחלה, ולכן אישור ה-FDA הינו לא פחות מאשר תפנית חשובה ופורצת דרך, שכולנו תקווה כי היא אך הסנונית הראשונה המסמנת את תחילתו של עידן של שינוי הפרדיגמה הטיפולית בסוכרת מסוג 1. אישור ה- FDA מדגיש את הרלבנטיות והחשיבות הגדולה של המחקר שהתחלנו בשנה שעברה לאיתור מוקדם, יעיל ופשוט של סוכרת נעורים. המעקב הצמוד שמתבצע במסגרת המחקר אחר הילדים שנמצאו בסיכון לחלות בסוכרת, יסייע במניעת חמצת אצל חולים רבים המאובחנים מאוחר. אישור ה-FDA מאפשר כעת גם פתרון לילדים העשויים ליהנות מטיפול חדשני זה, ובעתיד אולי גם מטיפולים חדשים נוספים לדחית ומניעת הסוכרת".

עבור לתוכן העמוד